כאשר מדברים על "קניה חכמה", מתכוונים בד"כ לרכישת מוצר ספציפי בעלות נמוכה ככל האפשר. כלומר, בדיקה מקיפה של עלות מוצר במספר חנויות, בדיקת מחירים השוואתית באינטרנט (זאפ), בדיקת עלות קניה באתרים בחו"ל וחישוב עלויות משלוח ומכס וכו'.
כשמדובר בטיפול רפואי, השיקול העיקרי אמור להיות: איכות הטיפול. איכות הטיפול נקבעת לפי רמתו המקצועית של הרופא המטפל, ניסיונו, עד כמה הוא מעודכן, שימוש או לא בטכניקות מתקדמות.
רופא איננו מוצר מדף. אין שני רופאים דומים או שווים, טיפול של רופא פלוני איננו דומה לטיפול של רופא אלמוני. לכן, הצהרות ששמעתי כמו: "טיפול אורתודנטי אצל א' עולה חצי מטיפול אורתודנטי אצל ב' " הם הצהרות חסרות משמעות שלא משקפות הבדלים קריטיים ממשים מלבד העלות למטופל.
להצהרות אלה אין כל משמעות כי מדובר ברופאים שונים, עם ניסיון שונה, עם רקע שונה, עם או בלי מומחיות ובעזרת מכשור אורתודנטי באיכות ובטכנולוגיה שונה.
טיפול רפואי זה לא מקרר או מכונת קפה. לכן, אם יש שוני בין כל כך הרבה נתונים, סביר להניח שיהיה גם שוני בתמחור של הטיפול. לדוגמא, עלות טיפול אצל מנהל מחלקה אוניברסיטאית תהיה כנראה גבוהה יותר מעלות טיפול אצל רופא מומחה מתחיל.
לכן, ההחלטה לטפל אצל רופא הזול ביותר זוהי החלטה שגויה מיסודה.
אחרוג ואוציא מהדיון את האוכלוסיות שאין באפשרותם להוציא סכומים בסדרי גודל של טיפול אורתודונטי. מטופלים ומשפחות שאין באפשרותם לשלם את מחירי השוק של טיפול אורתודונטי צריכים לחפש מרפאה ציבורית של קופת חולים זו או אחרת, וליהנות מתנאי תשלום נוחים ומחירים מסובסדים ולקבל טיפול טוב (בהתאם למקצועיות הרופא המטפל במרפאת הקופה הספציפית). ברור, שמבחינתם זה או לא לטפל או לטפל בקופת חולים. לכן, האופציה הנכונה והזולה כאן היא ברורה – טיפול בקופת חולים.
מי שיש באפשרותו לעמוד במחירי המרפאות הפרטיות ורוצה ליהנות גם ממכשור מתקדם שאין בקופות החולים, עליו להתכונן לעלויות גבוהות משמעותית ביחס לקופות החולים. מדוע יש פער בין קופות החולים למרפאות הפרטיות? המדינה מתקצבת את קופות החולים, מזרימה כספים לקופות אך איננה תומכת כלכלית ברופאים פרטיים. כמו כן, טכניקות הטיפול המתקדמות המבוצעות רק במרפאות הפרטיות יקרות משמעותית ומחייבות גביה בהתאם. אין באפשרות הרפואה הפרטית לגבות מחירים של קופת חולים. ישנן מטופלים שדורשים טיפול במכשור שעלות הייצור שלו עבור הרופא היא פי שלוש בהשוואה לעלות כוללת של טיפול אורתודנטי בקופת חולים. (וזאת לפני חישוב עלויות נוספות של הוצאות מרפאה וכח אדם). לכן בטיפולים בטכניקות ומכשור מיוחד העלויות משתנות בהתאם להוצאות של הרופא עבור הטיפול הספציפי. אצטט הורה שפנה אלי וביקש שאטפל בבנו במחירים של קופת חולים. זוהי בקשה שאף אורתודונט לא יכול לעמוד בה. אלא אם הוא מחליט לפתוח את ארנקו ולתת למטופל מכספו…
נחזור למרפאות הפרטיות, ברגע שמבינים שטיפול רפואי איננו מוצר מדף יש לחפש את הטיפול הרפואי הטוב או הטוב ביותר/ רופא טוב או רופא טוב ביותר.
מומלץ לבדוק אם האורתודונט אכן מומחה או שהוא בכלל רופא שיניים שלא עבר בהצלחה בחינות מטעם משרד הבריאות או שכלל לא עבר התמחות במוסד אקדמי מוכר. מומלץ לבדוק את הותק והניסיון שלו ואם שיטות הטיפול שלו מתקדמות.
יש לקבוע תור להתייעצות כדי לקבל אבחנה מדויקת ותוכנית טיפול בהתאם. יש לבדוק איזה סוגי מכשירים וטכניקות הרופא מציע וממליץ והאם האופציות האלה מתאימות לכם מבחינה אסתטית (מכשור גלוי/נסתר, שקוף/מתכתי, נשלף או מודבק קבוע).
לגבי הצעת המחיר, ישנן פערים מאד גדולים (מאות אחוזים) בין שיטות הטיפול והמכשור. לכן, כל אחד צריך לשים בעדיפות או את המחיר או את טכניקת הטיפול או להתפשר באמצע ובהתאם לכך לבחור את טכניקת הטיפול והמכשור.
לאחר קבלת הצעת המחיר, כדאי ללכת לחוות דעת נוספת. חוות דעת נוספת חשובה כדי לשמוע מומחה נוסף, להתרשם מהרופא, להתרשם מהאופציות הטיפוליות ומהמכשור שהוא מציע.
יתכן שרופא מסוים יציע טיפול בעלות נמוכה יותר אך תכנית הטיפול של הרופא השני תרשים אתכם יותר.
יתכן שרופא אחד יתנהג ביהירות ועם השני תרגישו שיש כימיה.
יתכן שתחזרו הביתה עם הילד שעבר בדיקה אורתודונטית והילד יצהיר שהוא רוצה ללכת לרופא הראשון או שיצהיר שאיננו מוכן ללכת לרופא השני. הכימיה בין הרופא לילד חשובה.
ומהמקום הזה, כאשר בחרתם את האורתודונט המטפל, שאתם משוכנעים במקצועיותו ובמומחיותו אם מחיר הטיפול עדיין גבוה עבורכם, בד"כ יש מספר אופציות עם מכשור יקר או זול יותר. מכשור מותאם אינדיבידואלית מומלץ יותר אך גם יקר יותר. אולי יש אפשרות לטפל בטכניקה מסורתית קונבנציונאלית שתתאים יותר לכיסכם. מצד שני, אם יש באפשרותכם ואתם מעוניינים לתת לעצמכם או לילדכם את הטוב ביותר, בחרו את המכשור המותאם בטכנולוגיה מתקדמת וזכרו שאתם עשיתם את המעשה הנכון ביותר מבחינתכם עבורכם או עבור ילדכם.