שיקום הפה

ניתן ומומלץ לקבל חוות דעת שנייה ויעוץ על אפשרויות טיפול נוספות במקרים מורכבים.
קיימים בתחום רפואת השיניים אפשרויות טיפול רבות ומגוונות החל מתותבות נתמכות רקמה ועד שיקום קבוע נתמך שתלים. בנוסף כל מקרה נבחן לגופו ולמטופלים שונים יבחרו תוכניות טיפול שונות גם אם יש להם את "אותם השיניים". יש להתחשב בפרמטרים רבים בקביעת תכנית הטיפול: רצון המטופל, מצב ססטמי, אסתטיקה, חוזק כוחות הלעיסה המופעלים על ידי המטופל, שימור שיניים מול התקנת שתלים ועוד.
מומחה לשיקום הפה הנו רופא שיניים אשר הוכשר לבצע מקרים מורכבים ולכן יתרונותיו הם בניסיונו, בראייתו הרחבה ובידע הרב אותו צבר. 

שתלים דנטלים הומצאו כבר באמצע המאה שעברה, עם זאת הם נכנסו  לשימוש נרחב ב 30 השנים האחרונות.
השתל משמש כשורש מלאכותי ועשוי (לרוב) סגסוגת טיטניום. לאחר התקנת השתל מתרחש תהליך של מספר חודשים בו משתלבת העצם בפני שטח השתל ואוחזת בו בחוזקה.
אל השתל (השורש המלאכותי) ניתן לחבר שיניים באופן קבוע וכך לתת למטופל תחושה של שן "טבעית ככל האפשר". זוהי למעשה השתלת שיניים. יש לזכור שלא מדובר בשן טבעית ולשתלים חוקי משחק ומגבלות משלהם וגם בשיקום על שתלים יכולות להתעורר בעיות עם השנים ולכן ישנה חשיבות גם לשמר שיניים טבעיות כשניתן.
במקרים מסוימים כאשר נפח העצם אינו מספק להתקנת שתל  נדרשת פעולה של בניית עצם (אוגמנטציה).
בפעולות אלו מגדילים את נפח העצם במטרה להתקין בתוכה שתלים.
קביעת נפח העצם הקיים מתאפשר ע"י ביצוע צילום סיטי אשר נותן תמונה תלת מממדית של נפח העצם.
ביצוע השיקום על גבי השתלים גם הוא טיפול מורכב ובעל השפעה רבה על שרידות השתלים, יש צורך בדיוק והתאמה אופטימליים בחירת סוג שיקום מתאים למקרה מבין אפשרויות רבות, התייחסות לאסתטיקה לרקמת החניכיים לחלוקת העומס על השתלים ועוד .
שיקום איכותי על השתלים יעלה את הפרוגנוזה הן של השיקום והן של השתלים ויתרום להצלחת הטיפול לשנים רבות.  

בטיפול זה מודבק ציפוי העשוי חומר קרמי בעובי של כ 0.5 מ"מ על השן בצידה החיצוני. ע"י ציפוי זה ניתן לשנות צורה וצבע, לתקן פגמים אסתטיים בשיניים, למשל שיניים שעברו שחיקה או שצורתן המקורית לקויה. ניתן לסגור מרווחים בין שיניים, לשפר סימטריה ופרמטרים אסתטיים נוספים בחיוך.
ציפוי החרסינה נותן תוצאה ברמה אסתטית גבוהה ביותר והינו עמיד לאורך שנים, זהו טפול שמרני מאוד והפגיעה בשן היא מינימלית.
ישנם מקרים בהן לא יומלץ על ציפוי חרסינה למשל כאשר צבע השן כהה מידי, שן שקיימים בה שחזורים רבים מקומפוזיט ועוד.

כאשר מדברים על כתרי זירקוניה או כתרים מחרסינה מתכוונים לחומר ממנו עשוי הכתר.
הכתר הדנטלי צריך להצטיין בשני תחומים עיקריים – חוזק ואסתטיקה, בכתרים ה"וותיקים" את האסתטיקה סיפקה החרסינה הפלדספטית שהיא עדיין החומר המספק צבע ושקיפות הקרובים ביותר כיום לשן טבעית אך זהו חומר שביר מאוד ולכן בבסיס הכתר הוכנה כיפת מתכת כהה שסיפקה חוזק ותמיכה לחרסינה.
בכתרי הזירקוניה הוחלפה המתכת בזירקוניום – אוקסיד החומר הנ"ל הינו חזק ועמיד ביותר וצבעו לבן. ובנוסף עקב היותו חומר קרמי הוא ביוקומפטבילי מאוד אינו צובר אבנית והכתמה ומספק פתרון גם במקרים של אלרגיה למתכות. בנוסף כתרי הזירקוניה נחשבים כגורמים שחיקה נמוכה של המשנן הנגדי.
עקב תכונותיו משמש כתר הזירקוניה במקרים אסתטיים באזורים קדמיים, וגם באזורים אחוריים במטופלים המפעילים כוחות לעיסה גדולים – ברוקסיסטים או מטופלים השוחקים שיניים.

טיפולים משמרים (סתימות) הינם הטיפולים הבסיסיים אותם עושה רופא השיניים. מטרתם לרוב הינה להשלים חלק מהשן שנפגע מעששת (ריקבון בשן).
הטיפול מתחיל באלחוש השן והאזור המטופל, רופא השיניים יסלק ע"י קידוח את החלק הנגוע וישלים את השן עם סתימה. למרות שהדבר לכאורה פשוט יש חשיבות גדולה לביצוע טיפול זה ביסודיות ודייקנות ולא מדובר בטיפול פשוט כלל. חשוב לדעת ש"סתימה" טובה ויסודית תמנע בעתיד טיפולי שיניים רבים בשן כגון טיפולי שורש כתרים עקירות ושתלים.  

שיקום נשלף (בניגוד לשיקום קבוע) הינו תותבת או תותבת חלקית אשר המטופל "שולף מהפה" מספר פעמים ביום לצורך ניקויו וניקוי הפה.
הדוגמה הקלאסית לשיקום זה הינם תותבות נתמכות רקמה אשר היו הפתרון המקובל והנפוץ לפני המצאת השתלים הדנטלים.
קיימים מקרים רבים גם היום בהם יומלץ על שיקום נשלף מסיבות שונות ומגוונות כגון מצב בריאות או כמות עצם בהם לא מתאפשרת התקנת שתלים לשיקום קבוע, ישנם מקרים בהם שולי האקריל של התותבת נדרשים בכדי לספק תמיכה ולהחזיר נפח לשפה וללחי ובמקרים אלה יומלץ דווקא שיקום נשלף ולא קבוע כדי לספק מראה אסתטי.
מקובל לשלב מספר שתלים מתחת לשיקום נשלף במטרה לשפר את יציבותו. מספר השתלים ומיקומם נקבע בהתאם למקרה.
שילוב שתלים מתחת לשיקום נשלף מגדיל את יציבות השיקום ומשפר את הרגשת הביטחון האישי ותפקוד המטופל ובנוסף מקטין עומס משיניים נותרות אשר היו תומכות בתותבת החלקית במידה ולא היו שתלים.

שילוב של טיפול אורתודנטי וטיפול שיקומי מאפשר השגת תוצאה סופית אסתטית יותר ובריאה יותר.
בטיפול שעיקרו שיקומי, הטיפול האורתודנטי המקדים מאפשר לפזר צפיפות של שיניים,  לשפר את מתאר קו החניכיים,  מאפשר לפתוח מרווח להתקנת שתלים ועוד.
כמו כן ישנם גם מקרים אורתודונטים בהם ניתן בסיום הטיפול האורתודנטי לשפר את התוצאה למשל עי ציפוי חרסינה לשיניים שחוקות או סגירת מרווחים שלא ניתן היה לסגור באופן אורתודנטי.

מחלת החניכיים פוגעת ברקמות התומכות של השן בדרגות חומרה שונות.
במטופלים הסובלים ממחלת חניכיים ודורשים בנוסף שיקום פה נדרשת התייחסות גם למחלת החניכיים.
טיפול שיקומי במקרים אלו חייב להיות מלווה עי מומחה למחלות חניכיים אשר יסייע בקבלת החלטות לגבי שימור או עקירת שיניים ויבצע טיפולים אשר יאפשרו שליטה במחלת החניכיים.
מטופלים רבים סובלים בעקבות מחלת החניכיים מהפרעות תפקודיות ואסתטיות של חסר שיניים, מראה של שיניים ארוכות, רווחים בין השיניים, ריח רע, נפיחויות ואבצסים. לטיפול במקרים אלו נדרש פריודונט (מומחה למחלות חניכיים) אשר יעבוד בשת"פ עם הרופא המשקם לקבלת תוצאת טיפול מיטבית וארוכת טווח.

סד הלילה הינו אביזר המולבש על השיניים בזמן השינה ומספק להן הגנה

תפקידיו מגוונים:

  • מגן מפני שחיקה הנוצרת מחיכוך בלתי רצוני ובלתי מודע המתרחש בשינה – במטופלים ברוקסיסטים.
  • מספק הגנה למפרק הלסת (במקרים של חשד לבעיה במפרק הלסת, מומלץ כי השימוש בסד יעשה תחת פיקוח ולפי אבחנה של מומחה לרפואת הפה / פה ולסת).
  • מגן על חומר שחזור במקרים של ביצוע כתרים.
  • מגן על שיניים שעברו טיפול מפני שבירה (בעיקר שיניים שעברו טיפולים הכוללים מבנים וכתרים).

הסד הינו מוצר פשוט לכאורה אך קסמו נמצא באיזון הספציפי לכל מטופל אותו עושה רופא השיניים בפה המטופל, איזון זה מאפשר קבלת מגע מבוקר של קבוצות שיניים או שיניים בודדות בתנועות מסוימות (לדוגמה – מגע על ניבים בלבד) וכך לספק הגנה למשנן ולשיקום.

קיימת תקופת הסתגלות אך לאחר ההסתגלות מטופלים רבים מדווחים על שיפור באיכות השינה ושיפור בכאבי ראש. כמובן שמניעת שחיקת השיניים והגנה על חומרי השחזור מתקבלת בכל שימוש בסד.  

קיימים מספר סוגים של סדים ולכל מטופל יבחר הסוג המתאים לו.

הסד הינו מכשיר רפואי לכל דבר ועניין וסד שאינו מותאם כראוי עלול לגרום נזק רב כגון עומסים חריגים, בקיעות יתר של שיניים ועוד.

שחזורים אסתטיים הינה קבוצה של שחזורים בעלי מראה של שן טבעית.

כיום קיים מגוון רב של חומרים ואפשרויות שחזור אסתטיות של שיניים אשר איבדו חומר שן, לדוגמה כתוצאה מעששת או שבר. החומרים הנ"ל דומים לחומר השן בצבעם שקיפותם וצורתם אבל נבדלים אחד מהשני במאפיינים רבים:  שקיפות, חוזק לשבירה, חוזק הקישור לשן, מחיר, כמות חומר השן שנדרש להסיר, עמידות הצבע לאורך זמן ועוד.
סוגי חומרים לטיפול אסתטי כוללים – חומרים קומפוזיטים , זירקוניה (זירקוניום אוקסיד), ליתיום דיסיליקאט , חרסינה פלדספטית, יונומר הזכוכית ועוד.
בחירת החומר האידאלי נעשית עי רופא השיניים באופן פרטני לכל מקרה. אין חומר אחד אידאלי.
"סתימות לבנות"- הינם דוגמה אחת לשחזורים אסתטיים והן עשויות חומר מרוכב הבנוי מחלקיקים (לדוגמה חלקיקי סיליקה) הנמצאים בתוך שרף אורגני . החומר מוכנס לחלל כאשר הוא רך ומוקשה עי אור כחול עוצמתי.
מילואות – כאשר בשן קיים חסר גדול ניתן לשקול הדבקה של "סתימה אישית" אשר נחרטת מחוץ לפה המטופל שחזור מסוג זה הינו אסתטי יותר וחזק יותר מאשר סתימה לבנה.

הלבנת שיניים הינה טיפול שמרני המעניק לחיוך מראה רענן וצעיר
קיימים בשוק סוגים רבים של הלבנת שיניים אך ניתן לחלק את סוגי ההלבנה לשלושה סוגים עיקריים:

  • הלבנה מרפאתית – מבוצעת במרפאה בפגישה אחת שנמשכת כשעה עם חומר הלבנה בריכוז גבוה
  • הלבנה ביתית – מבוצעת עי המטופל בבית עם סדי סיליקון אישיים אליהם מוכנס חומר הלבנה בריכוז נמוך יותר ונמשכת כשבועיים.
  • הלבנה לשן לא ויטלית– לשיניים שעברו טיפול שורש – חומר הלבנה המוכנס ישירות לחלל טיפול השורש עי רופא השיניים.

לרוב, הלבנה המומלצת על ידינו הינה "הלבנה ביתית" והיא מבוצעת בעזרת סדי סיליקון אישיים וג'ל הלבנה בריכוז של כ:     16-22 אחוז.
את הסדים מלבישים על השיניים לכחצי שעה עד שעתיים בכל יום במשך שבועיים. החומר הפעיל חודר לעומק השן  בהדרגה וביעילות והכי חשוב בצורה בטוחה ללא פגיעה בשן עקב היות הג'ל בעל PH  ניטרלי.
עקב הפעולה ההדרגתית מתקבלת הלבנה עמוקה ואחידה בעלת מראה טבעי והתוצאה המתקבלת מחזיקה מעמד זמן רב.

נקודות שחשוב לדעת:

·       הלבנה אינה מומלצת בצעירים בהם לשכות המוך עדיין רחבות ולנשים בהריון.

·       לפני ביצוע ההלבנה חשוב לוודא שאין מוקדים פתולוגיים בפה כגון מוקדי עששת ומחלת חניכיים.

·       מומלץ לבצע טיפול הסרת אבנית לפני ביצוע ההלבנה.

·       חומר ההלבנה אינו מלבין כתרים ושחזורים ישנים.

חומרי ההלבנה מפרקים פגמנטים שחדרו לשן במהלך הזמן ולכן חשוב לאבחן את הגורם לצביעה, לחומר ההלבנה תהייה השפעה מוגבלת על שיניים עם צביעה שנגרמה מחשיפה ליוני מתכות או שיניים שהושפעו בזמן ההתפתחות מאנטיביוטיקה (טטרציקלין).

בטיפול זה מסירים רקמת חניכיים ועצם סביב השן וכך מאריכים את הכותרת שלה.
לטיפול זה מספר מטרות:
שיפור אסתטי – הארכת הכותרת מאפשרת לשנות אסתטית שן או שיניים קצרות וכך מתקבל מראה אסתטי והרמוני יותר, לאחר הארכת הכותרת מבוצעים כתרים על השיניים הנ"ל או ציפויי חרסינה המקנים לשן מלבד אורך גם צורה וצבע דומים לשיניים השכנות.
הקטנת סיכוי לשבר – במקרים של שיניים עם חסר חומר שן רב הארכת הכותרת מאפשרת לכתר העתידי "לאחוז" ביותר חומר שן וכך מקטינה סיכוי לשבר של השן המבנה והתנתקות הכתר בעתיד.
טיפול זה הינו טיפול בעל חשיבות גבוהה לשיפור פרוגנוזת השן והשיקום לבריאות החניכיים ולשיפור המראה האסתטי אך ישנם גם חסרונות לביצוע טיפול זה ולכן חשוב שהחלטה על טיפול זה תעשה בקפידה ותוך הבאה בחשבון של יתרונותיו וחסרונותיו. 

מלא/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם