מהו טיפול אורתו-כירורגי?
טיפול אורתו-כירורגי הוא הליך טיפולי המשלב שני סוגים של טיפולים מסונכרנים ומשולבים זה בזה: טיפול אורתודנטי וניתוח של הלסתות.
טיפול זה נעשה בתאום מלא של שני מומחים: מומחה לאורתודונטיה ומומחה לכירורגית פה ולסת והוא נעשה בדרך כלל במטופלים שסיימו את תהליך הגדילה של הלסתות, כלומר בוגרים.
באילו מקרים יש צורך בטיפול אורתו-כירורגי?
המטופלים המועמדים לעבור טיפול מסוג זה הם כאלה שקיימת אצלם בעיות של סידור המשנן והסגר, התאמתן של הלסתות זו לזו המשולבים גם בחוסר התאמה בגודל ו/או במיקום ו/או בסטיה של הלסתות.
מטופלים כאלה מתלוננים בד"כ על הפרעה אסתטית ו/או הפרעה תפקודית, כלומר הם נראים חריגים בהשוואה לאוכלוסייה הממוצעת. לחלקם קשה משמעותית לאכול.
איך אדע אם אני זקוק לטיפול אורתו-כירורגי?
אם ברצונכם לדעת אם אתם שייכים לקבוצת המטופלים אורתו-כירורגי יש לפנות תחילה לאורתודונט מומחה ע"מ לקבל את האבחנה המתאימה. האורתודונט יקבע אם הטיפול בתלונת המטופל חורג ממעטפת היכולות של האורתודונטיה, ואם קיימת אופציה כירורגית הוא יפנה את המטופל להתייעצות אצל הכירורג לצורך מתן הסבר מפורט לגבי ההליך הכירורגי.
איפה מבצעים את הניתוח של הלסתות?
ניתוחים מסוג זה מבוצעים במחלקות פה ולסת בבתי החולים: שיבא – תל השומר, הדסה עין כרם, איכילוב, בילינסון, ברזילי, רמב"ם וכרמל ואף במספר מרכזים רפואיים פרטיים.
מדוע חשוב הקשר הראשוני בין האורתודנט לכירורג?
טרם תחילת הטיפול, יתאמו המומחים ביניהם את התוכנית הניתוחית העתידית שעל פיה יכין האורתודונט את קשתות השיניים לקראת הניתוח, זהו שלב קריטי בתכנון הטיפול. התוכנית הניתוחית הסופית והמדויקת תיקבע לאחר סיום ההכנה האורתודונטית.
מה קורה בסיום ההכנה האורתודנטית לניתוח?
לאחר אישור הכירורג שהמטופל מוכן לניתוח (מתבצע בד"כ בישיבה אורתו-כירורגית בפה ולסת בבית החולים) יקבע תור לניתוח.
המטופל יתאשפז יום לפני הניתוח, יעבור ניתוח בהרדמה כללית שימשך מספר שעות בהתאם למורכבות המקרה.
מה קורה לאחר הניתוח?
הניתוח דורש בד"כ אשפוז של מספר ימים. בחלק מהמקרים מקבעים את שתי הלסתות ביחד ע"י חוטי מתכת לצורך ייצוב חלקי הלסתות במהלך תקופת האיחוי הגרמי. קיבוע בין לסתי זה נמשך מספר שבועות בהתאם להחלטת הכירורג. במהלך תקופה זו תתאפשר תזונה נוזלית בלבד.
עם ההחלמה מהניתוח חוזר המטופל לאורתודונט לסיום הטיפול האורתודנטי.
הטיפול האורתודנטי מסתיים עם הדבקת קיבועים במשטחים הפנימיים של השיניים בנוסף להרכבת מכשירים ניידים לשימור התוצאה שיורכבו במהלך השינה בכל לילה.
לאחר טיפול זה השינוי במראה החיצוני וביכולת התפקודית משתפר משמעותית עד כדי כך שהמטופלים ברובם מדווחים על שינוי דרסטי בחייהם בכל המובנים.
האם אפשר להמנע מניתוח?
ישנם מקרים גבוליים בהם קיימת אופציה לבצע טיפול אורתודנטי בלבד ללא ניתוח של הלסתות אך פתרון זה נחשב פשרה.
באופציה זו לא מתקנים את הבעיה המבנית במיקום או בגודל הלסתות, אלא מנסים לסדר את המשנן עד כמה שניתן בהתאם למבנה הלא תקין של הלסתות.
פתרון זה מתאים לבעיות מבניות קלות שאין בהם פגם אסתטי משמעותי מבחינת המטופל ושהפגיעה התפקודית בעקבות הבעיה המבנית איננה משמעותית או שאיננה מפריעה למטופל.
ניתוח של הלסתות כרוך בסיכונים וסכנות ומניעתו מהווה יתרון משמעותי.